FRI FIGUR – Internasjonal figurteaterfestival var i flere år den eneste norske festivalen som viet hele sitt program til den visuelle teaterformen figurteater/dukketeater.

Fra 2018 er FRI FIGUR erstattet av den nye festivalen GO FIGURE!, som er en selvstendig stiftelse etablert av UNIMA Norge.

Beslutningen om å skille ut festivalarbeidet fra den ordinære organisasjonsdriften ble truffet av UNIMA Norge i 2016. Den første Go Figure!-festivalen ble arrangert i Oslo 4.-9. juni 2018.

FRI FIGURS HISTORIE

FRI FIGUR hadde flere festivalforløpere:

  • Allerede i 1983 ble Norsk Dukketeaterfestival arrangert i Asker. Arrangør var Norsk Dukketeaterforening (som UNIMA Norge het den gangen). På festivalen som fant sted 12.-19. mars 1983 deltok 20 dukketeaterkompanier, og det ble vist nesten 40 forestillinger rundt om i Akershus. I tillegg ble det holdt kurs og demonstrasjoner, og en utstilling inngikk også i festivalprogrammet. Vi har funnet et Norge Rundt-klipp om denne festivalen i arkivet på NRKs nettsider – her kan man blant annet se utdrag fra Petrusjka Teaters forestilling (lenke til Wikipedia-artikkel om kompaniet), og et intervju med Norsk Dukketeaterforenings daværende formann Ragnhild Wang.
  • I 2004 ble det arrangert en jubileumsfestival forbindelse med UNIMA Norges 30 års-jubileum høsten 2004. Denne festivalen ble til i samarbeid med Oslo Nye Dukketeatret og Høgskolen i Oslo. I løpet av ei helg ble 11 forskjellige figurteaterforestillinger vist, med godt publikumsbelegg. Programmet for festivalen besto utelukkende av norskproduserte forestillinger, med et vidt spekter av uttrykk.
  • Høsten 2005 arrangerte Bydel Sagene, i samarbeid med Oslo Nye, en festival med norske og utenlandske forestillinger på programmet, også denne gangen med godt besøk. Festivalen ble arrangert i etterkant av Den internasjonale figurteaterfestivalen i Kristiansand.

Med utgangspunkt særlig i erfaringene fra festivalene i 2004 og 2005, tok styret i UNIMA Norge kontakt med viktige aktører i figurteatermiljøet for å få til en permanent figurteaterfestival i Oslo.

Målet var altså å skape et samlingssted for norsk figurteater, vise bredden og kvaliteten i et knippe aktuelle sceneproduksjoner samt demonstrere hvilke muligheter figurteatret har som del av et moderne teateruttrykk. I tillegg til å samle utøvere til gjensidig inspirasjon og faglig utvikling, ønsket vi å vise publikum det ypperste av norsk figurteater.

Den første FRI FIGUR-festivalen ble arrangert av UNIMA Norge i Oslo i mai 2007, og deretter annethvert år frem til og med 2015. Fra 2013 av ble det lagt vekt på å programmere inn internasjonale så vel som nasjonale forestillinger. I Norge er det ikke mange scener som satser tungt på figurteater, så FRI FIGUR var en unik mulighet til virkelig å kunne fordype seg i sjangeren.

FRI FIGUR-festivalen mottok støtte fra Norsk Kulturråd, Fond for Utøvende Kunstnere, Oslo Kommune, Bydel Sagene og Riksteatret.

I 2011 ble Den Internasjonale Figurteaterfestivalen i Kristiansand dessverre nedlagt. Da ble Fri Figur den eneste figurteaterfestivalen i Norge. Av den grunn utvidet UNIMA Norge formålsparagrafene til å inkludere en større andel utenlandske forestillinger.

I 2016 besluttet UNIMA Norge å skille ut festivaldriften fra organisasjonens ordinære drift, ved å opprette en egen stiftelse som skal videreføre arbeidet med å arrangere festival annethvert år. Den nye festivalen heter GO FIGURE!, og arrangeres første gang i Oslo i juni 2018.
 
Se programmet for FRI FIGUR 2013 her.

FRI FIGUR 2015 ble arrangert i samarbeid med Oslo Nye Teater og Figurteatret i Nordland. Festivalen ble lansert som sommerens vakreste og nifseste eventyr.

På FRI FIGUR 2015 var det et stort spenn i stil, tema og tone. Kritikerroste forestillinger og hittil ukjente perler; en fransk/sveitsisk, to engelske, en brasiliansk og to norske. De fleste forestillingene for voksne, noen for barn.

Publikum fikk oppleve alle sjangergrenser kollapse i klovne-rockekonserten Lux Interior – Clowns Not Dead, bevitne de forferdelige konsekvensene av å bruke en annen manns toalett i Outpost, eller le seg fillete av brasiliansk kasperteater i Cowboyen Beneditos store kjærlighet.

I den mørke komedien The Shop of Little Horrors ble mord og besettelser blandet med en god dose humor, i Lekene slår tilbake tok publikum med seg egne leker som improvisatørene på scenen vekket til live, og i 1 ½ ble nysirkus og figurteater blandet i en underfundig soloforestilling.

I tillegg kunne man delta på Trash Hack-workshop med britiske Green Ginger, slå seg løs på Fri Scene/Puppet Slam, og treffe nye og gamle bekjentskaper på festivalfesten.

FOTOGALLERI 2015

Klikk på bildene for å lese om forestillingene de er hentet fra.