top of page

Figurfestspillene i Tønsberg er tilbake i januar

Figurfestspillene i Tønsberg går av stabelen 19.-28. januar 2024. Dette blir den tredje gangen festivalen finner sted, og det er mye å glede seg til.

Av Pia Gullichsen

PSST: Du sparer inn hele årskontingenten, og mer til, bare på UNIMA-rabatten på
enten festivalpasset eller seminarbilletten. https://unima.ticketco.events/no/nb

FB_2024_coverbilde1_2x.png

Det skapes enormt mye spennende figurteater i Norge for tiden, og det gjenspeiles i festivalprogrammet. I tillegg har vi en ganske lang “venteliste” med poster som venter på å få plass på programmet dersom det bevilges midler til dem. Det er stor stas at så mange viser interesse for å spille på Figurfestspillene, og vi jobber kontinuerlig for å få plass til flest mulig! Alle er uansett invitert til å komme og vise seg frem, se og møte kolleger.  

 

Vi jobber for at programmet skal representere alle landsdeler, ha en variasjon i stilarter og oppleves relevant og gøy både for hardbarka figurteaterfolk og for dem som ikke har hørt ordet “figurteater” før.

 

I formålsparagrafen i UNIMAs vedtekter heter det at foreningen skal arbeide for å fremme interessen for, kunnskap om og utbredelsen av figurteater i Norge.  I 2019 tok det daværende styret i UNIMA initiativ til å etablere Figurfestspillene i Tønsberg som en samlings- og utviklingsarena for norsk figurteater. Initiativet vokste frem fra et ønske om å skape gode møteplasser for figurteaterkunstnere, en visningsarena for og et sted for utvikling av det norske miljøet og kunstarten i Norge. Figurfestspillene i Tønsberg har hatt suksess med å realisere nettopp dette, gjennom faglige og sosiale møteplasser, utstillinger og visninger av norske figurteaterforestillinger, kurs og verksted for både profesjonelle og for publikum, samt oppsøkende aktivitet som når nye publikumsgrupper og sprer interessen for kunstfeltet.

 

Prosjektet eies av UNIMA Norge, og drives av en liten produksjonsgruppe bestående av tre medlemmer: Figurteaterkunstner, forsker og forfatter Anne Helgesen, dukkespiller og produsent Henriette Kihle og inspisient og produsent Pia Gullichsen. Festivalen skal arrangeres hvert annet år, og avtalen mellom UNIMA Norge og produksjonsgruppen fornyes og vurderes løpende. Den nåværende gruppen har fått tillatelse til å arbeide frem mot 2026.

 

Figurer fra hele landet - og fra TV-skjermen - samles i Tønsberg!

På dagen denne saken blir publisert begynner vi lanseringen forestillingsprogrammet. Festivalen fronter forestillinger fra kompanier fra alle landsdeler, og vi får nærmere møter med figurer kjent fra skjermen, som Fantorangen, Flode, Pompel og Pilt. Det blir bluegraskonsertfigurteater, figurteater ut av vindu, figurer i vindu, figurinstallasjon i park, figurteater i boks og figurgateparade. Vi gleder oss til å presentere forestillinger fra blant annet Cirka teater, Teater Fusentast, NRK Super, Salten Friteater, Jeff Pedersen produksjoner, Katma, Open Window Theatre, Nordpolen Figurteater.

 

          Følg @figurfestspillene på sosiale medier og følg med på figurfestspillene.no i de neste ukene!

 

I 2024 tematiserer vi figurer i film og fjernsyn i flere av våre programposter.

 

Unik samling Historiske Fjernsynsfigurer. I samarbeid med Slottsfjellsmuseet setter vi opp en utstilling med figurer fra norsk fjernsynshistorie, hvorav flere som vanligvis er godt gjemt bort i kjellere, på lager og på loft. Utstillingen er en unik sjanse til å få et nært møte med din barndoms favoritt fra TV-skjermen (nesten uansett når du var barn).
Utstillingen står 20. - 28. Januar på Slottsfjellsmuseet.

 

Helgen 20.-21.januar inviterer vi til seminaret “Figur i Film og Fjernsyn”. Seminaret starter med en åpning av og eksklusiv omvisning i den ovennevnte utstillingen. Deretter inviterer vi til to dager på Papirhuset teater med foredrag, filmvisning, samtale, mingling og mimring. Seminaret passer for alle med interesse for figurteater, film og TV eller norsk kunst- og kulturhistorie, enten du jobber i bransjen, er pedagog, historiker eller bare nysgjerrig. https://unima.ticketco.events/no/nb/e/seminar__figur_i_film_og_fjernsyn

 

Jens Jonathan Gulliksen og Liliana Swirska holder verksted for profesjonelle. “Acting for Animation” passer for figurspillere, animatører, instruktører/regissører og dukkemakere. Verkstedet får over to halve dager, og gir en grundig innføring i stegene en animatør går gjennom fra idé til ferdig scene, og utforsker hvordan stop motion-animasjon kan berike teateranimasjon. Kurset går samme helg som seminaret, og timeplanen er lagt opp så verksteddeltakere kan få med seg mye av seminaret også (gratis, når du er meldt på verksted). https://unima.ticketco.events/no/nb/e/verksted_for_profesjonelle_acting_for_animation 

Fantorangen i scenerommet. Fantorangen er i vinden for tiden, og er aktuell for scenen flere steder. I Tønsberg presenterer vi bestillingsverket “Sånn lager vi Fantorangens verden”. “Sånn Lager vi Fantorangens verden” er en barneforestilling av og med NRK Super, der vi møter Fantorangen og Pivi - og regissør og filmteam. TV-studioet tas med opp på scenen, og publikum får titte inn i produksjonen av TV-programmet Fantorangens verden. Vi er veldig stolte av at vi i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken skal vise forestillingen for samtlige 1.klasser fra Tønsberg og Færder. I tillegg blir det satt opp flere visninger med billettsalg.

 

Flode for de voksne. For om lag ett år siden satt vi på Papirhuset Teater og drakk en kopp kaffe med Trond-Viggo Torgersen. En idé vokste frem, som nå resulterer i en urpremiere på ny forestilling for de voksne. Flode møter Trond-Viggo igjen er en scenetekst om hva som skjer i en relasjon mellom to venner der den ene blir gammel mens den andre forblir den samme. Torgersen fikk skrivestøtte fra Kulturrådet til utarbeiding av manuset, og nå samarbeider vi om å realisere premiere under Figurfestspillene i Tønsberg 2024. Produksjonen er planlagt å ha prøver i UNIMAs nye lokaler på Høvik senere i høst.

 

Paraden er tilbake - og du er invitert! 

Vi henter frem suksessen fra Figurfestspillene 2020 og inviterer til figurparade gjennom Tønsberg sentrum lørdag 27.januar. Alle figurer og maskoter er velkomne til å være med å gå. Har du en figur som fortjener litt ekstra oppmerksomhet og plass i lyset? Ta den med til Tønsberg og sleng deg med. Har du en større figur eller paradeinnslag som krever litt planlegging? Send en e-post til post(a)figurfestspillene.no, så kobler vi deg med festivalens paradesjef Anja Boman.

 

Parade i Sentrum - Foto_ Martin Eldøy.jpg

Festivalen er større enn noen gang, og vi trenger frivillige!

Festivaler er som regel tuftet på mye frivillighet og samarbeid. Vi har gode venner og samarbeidspartnere lokalt, og vi har hatt med en fantastisk gjeng med frivillige begge de tidligere festivalene. Denne gangen trenger vi enda flere både sterke armer, kloke hoder, våkne øyne og varme smil, og ingenting vil være bedre enn om UNIMA Norges medlemsmasse kan være godt representert blant de frivillige!

Ønsker du være med å bidra som frivillig? Send en epost til post(a)figurfestspillene.no og fortell hva du kan tenke deg       være med på!
 

Det koster mye penger å lage festival, og en stor del av det å arrangere festival er søknadsarbeid. Vi er veldig stolte av støttespillerne og stiftelsene som vi har fått med oss på laget for å muliggjøre Figurfestspillene 2024. UNIMA Norge fikk tildelt tre år med arrangørstøtte fra Kulturrådet til Figurfestspillene i Tønsberg: 200.000kr i 2023, 700.000kr i 2024 og 200.000kr i 2025. Per nå (oktober 2023) har vi i tillegg fått innvilget støtte fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, Tønsberg kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg, Stiftelsen Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og Fond For Utøvende Kunstnere. Produksjonsgruppen jobber mye på dugnad, og er ansvarlig for å finansiere festivalen - og seg selv. Takket være prosjektstøtten er 2024-festivalen den første festivalen der vi har bundet oss selv til å betale for arbeid i perioden med forarbeid. Det er et viktig ledd i å sørge for at festivalen skal være profesjonell og bærekraftig i alle ledd.
 

FOR DE SPESIELT INTERESSERTE:

www.figurfestspillene.no ligger det flere ting tilgjengelig å dykke ned i: Arkiv av festivalprogrammene fra 2020 og 2022, samt rapporter fra begge de tidligere festivalene.

bottom of page