Leder juni 2021

0

Tone Runsjø

Styreleder UNIMA Norge

Dette halvåret ble lagt under pandemiens stramme hånd for de fleste figurteaterkunstnere i Norge. Vaksinasjonsprogrammet ser ut til å gi åpning for utøvende scenekunst og teateropplevelser til høsten. Det er gledelig og livsnødvendig for en sterkt presset kunstnæring. Kulturfeltet har tatt mye av støyten under pandemien. Samtidig popper det opp smakebiter på sosiale medier av figurteaterforestillinger under produksjon. Festivalene for figurteater i dette halvåret ble ikke slik vi drømte om i desember 2020, men vi får glede oss til det som kommer. Vi skal tilbake til fysiske møter mellom sal og scene! For 17 måneder siden tenkte vi aldri at det kunne forsvinne.

Den 23. UNIMA-kongressen ble avholdt 19.-23.april 2021. Norge var representert. UNIMA-kongressen bekreftet sin visjon for fremtiden: «Jo flere møter det er, jo flere utvekslinger er det mellom nasjoner, jo mer forbedres individuelle forhold: samarbeid, solidaritet og kameratskap er ikke lenger tomme ord, men det gir grunnlag for en bedre forståelse av menneskelige problemer og en tilnærming av nasjoner». 

Dr. Jindřich Veselý, 1932

UNIMA holder en kongress hvert fjerde år. Medlemmene av UNIMA-ledelsen, ledet av generalsekretær Idoya Otegui (Spania), organiserte i år den første digitale kongressen. Det ga en mulighet for at alle delegasjonene kunne være til stede. Det deltok 110 rådsmenn og rundt 60 andre medlemmer fra 57 land.

Kongressen startet med presentasjoner fra National Centers og nåværende UNIMA-kommisjoner og deres utmerkede arbeid de siste fem årene.  Det ble valgt Executive Council og ledere, samt arbeidskomiteer for den neste fireårsperioden. UNIMA fikk nye medlemmer i styret og hovedutvalget. I tillegg ble det valgt ny ledelse: president Karen Smith (Australia og USA) og generalsekretær Dimitri Jageneau (Belgia).

UNIMA Norge oppfordrer våre medlemmer til å følge med på hva som rører seg i UNIMA for å være del av et større faglige nettverk. Flere norske medlemmer har deltatt på digitale møter i 2020 og 2021, og har hatt et stort utbytte av det.

I mai fikk forhandlingskomiteen i Norsk Skuespillerforbund gehør for sine krav på blant annet 3,0 % lønnsøkning. Takk for deres arbeid for alle skuespillere der ute.

UNIMA Norge avholdt digitalt årsmøte 28.april, og takker for oppmøtet. Flere gode krefter forlater styret, men nye dyktige kaditater er valgt inn. UNIMA Norge vil videre arbeide med å utvikle Ånd i Hanske, holde medlemsmøter, informere og samarbeide med feltet med fokus på faglighet og pedagogikk – nasjonalt og internasjonalt.

Jeg ønsker dere alle lykke til med kunstnerisk arbeid videre i 2021.

 

 

Dele.

About Author

Kommentarer er stengt.