top of page

Gratulerer!

Det er stor stas å kunne gratulere vårt kjære tidsskrift med 40 år! I fire tiår har Ånd i hanske formidlet figurteaterstoff til medlemmene av UNIMA Norge – og til alle andre med hjerterom for figurteater. Ånd i hanske har vært på besøk på atelieret hos figurmakere, vært på festivaler i inn- og utland, møtt dedikerte kunstnere, anmeldt forestillinger i Tønsberg og New York, diskutert støtteordninger og kommentert kulturpolitikk, publisert tekster om figurteaterutdanning – og dette er bare noe av det Ånd i hanske har beskjeftiget seg med i sitt 40 år gamle liv. Entusiasme, glød og glede har det vært mye av. Grunnen til at Ånd i hanske har nådd en så moden alder er ikke den sittende redaksjonens fortjeneste. Styret og medlemmene i UNIMA Norge har opp gjennom årene lagt til rette for at Ånd i hanske skulle kunne leve, selv om det ofte har sett mørkt ut. De som har stått på her, skal ha stor takk! Ånd i hanske hadde heller ikke overlevd om det ikke hadde vært for de dedikerte redaktørene og redaksjonene tidsskriftet har hatt i forkant av dagens. Knut Alfsen og Ole Brun-Rasmussen! De var de første redaktørene i 1983. Og det var Ragnhild Wang som kom opp med navnet Ånd i hanske. Det er både interessant, fascinerende og rørende å lese Knuts tekst om oppstarten av bladet. Vi publiserer også de første lederartiklene som sto på trykk i bladet – artig lesning! Elisabeth Sivert Nilsen, Karen Høie, Anne Helgesen og Hedda Fredly er redaktørene som med sikker hånd har holdt Ånd i hanske oppe gjennom sine mange år. En stor takk og applaus til disse flotte menneskene!

Til denne digitale utgaven har Maia Lohre Køhn intervjuet to spennende og norgesaktuelle figurmakere – Polina Borisova og Matt Jackson. Mona Wiig skriver fyldig og fint om historien til Figurteatret i Nordland. Tusen takk til Figurteatergalleriet for at vi får publisere denne teksten. Mona skriver også om Dukketeatret ved Oslo Nye Teater som vi gratulerer med hele 70 år! Vi dekker våre tre nasjonale festivaler – Go Figure, Figur i Fossekleiva og Figurfestspillene, i tillegg til UNIMA-festivalen i Charleville. Torunn Tusj skriver, bant annet, om «Avslappa program» under årets Go Figure. Jaap den Hertog og Cariad Astles informerer om det viktige arbeidet som UNIMA Nordic gjør for å støtte ukrainske figurteaterkunstnere. Erlend Rødal Vikhagen har en finger med i det meste og har hånd om flere tekster, blant annet et intervju med Bård Bjørknes om det helt ferske og interessante prosjektet Kvadrologien – figurteater for alle aldre. Vi er også glade for at vi kan publisere en anmeldelse av en figurteaterforestilling med en tekst av den nybakte vinneren av Nobelprisen i litteratur, Jon Fosse.

Denne utgaven av Ånd i hanske hadde ikke vært mulig uten de enestående redaksjonsmedlemmene Mona Wiig, Maia Lohre Køhn, Torun Tusj og styreleder Erlend Rødal Vikhagen – takk og bukk og stående applaus til dere!

 

Og riktig god lesning til alle!

 

Elin Lindberg

Redaktør

bottom of page