top of page

På kjempers skuldre

Å være styreleder i UNIMA kjennes iblant som å sitte på skuldrene til kjemper. Giganter i figurteater-Norge har hatt vervet tidligere og organisasjonen bærer med seg en lang og ærerik historie. Den historien er vi med på å videreføre i dag.

Ånd i hanske ble etablert i 1983 og har siden den gang hatt som ambisjon å være figurteaterkunstens vindu mot omverdenen. Det har vært en lang og tidvis brokete ferd, men nå er vi her, 40 år etterpå med en splitter ny utgivelse.

Det er en utgivelse vi i styret er veldig stolte av å presentere, for sannheten er at UNIMA har noen utfordrende år bak seg og det var på ingen måte selvsagt at vi skulle få det til. På et tidspunkt var det heller ikke selvsagt at organisasjonen ville overleve.

Det er ikke meningen å være dramatisk. Jeg syns bare det er viktig å være ærlig ovenfor dere medlemmer.

For hvilken posisjon har egentlig en interesseorganisasjon i 2023?

Nesten alle medlemmene våre er fagorganisert gjennom egne forbund som kjemper kampene sine for seg og spørsmålet vi har måttet stille oss er; hva kan vi som organisasjon egentlig tilby medlemmene våre?

Ånd i hanske kan vi tilby, men det er ingen tvil om at en digital utgave oppleves mindre som en medlemsfordel enn det tidligere fysiske bladet som kom i posten. De siste årene har UNIMA rett og slett måttet se seg selv i speilet. Det har vært brutalt, men vi har kommet styrket ut av det og endelig ser det ut som vinden har snudd.

UNIMA er bindeleddet mellom alle figurteaterinteresserte. Vi er bindeleddet med kollegaer i utlandet og vi er de som taler figurteatrets sak.

I løpet av det siste året har vi gjennom et nordisk samarbeid med andre UNIMA-grener klart å igangsette en serie med workshoper som vil strekke seg frem til 2025. Samarbeidet ble igangsatt med utgangspunkt i å hjelpe ukrainske kollegaer i krigstid og i oktober kunne vi bidra til at to ukrainske figurførere kunne delta på alle forestillinger og alle workshoper under Figur i Fossekleiva. Samarbeidet fortsetter med finske og ukrainske digitale workshoper i november og desember.

Vi har fått oss egne lokaler på Høvik som vi kan tilby gratis til medlemmer og dette håper vi dere benytter dere av, for vi ser at, i en tid der figurteaterfeltet vokser er de aller fleste nye medlemmer utøvere i det frie feltet.

Vi har rettet et større fokus mot samarbeid med institusjonsteatrene slik at medlemmer kan få tilbud om gratis prøveforestillinger og generalprøver.

Vi prøver å sette aktuelle temaer som en egen figurteaterutdanning på dagsorden.

Vi arrangerer én av landets tre figurteaterfestivaler og det er ingen tvil om at det i løpet av de siste årene er Figurfestspillene i Tønsberg som har vært organisasjonens flaggskip.

Og ikke minst har vi klart å produsere denne jubileumsutgaven som lanseres på vår splitter nye hjemmeside som vi håper dere vil oppleve som enklere i bruk enn den forrige.

For det er jo for dere vi finnes.

UNIMA finnes for medlemmene sine og for figurteatret som kunstform.

Vi er bindeleddet.

bottom of page